eXTReMe Tracker
Gribskov Kommune, på toppen af Sjælland
 
 
Kulsvierstenen i Gribskov
 
Kulsviergruppen var en del af modstandsbevægelsen, de var under anden verdenskrig meget aktive med modtagelse af våben i Gribskov.
Hvor denne sten står, foretoges i perioden marts-april 1945 8 nedkastninger, og ved den sidste nedkastning, natten til den 21 april, blev der kastet omkring 18 containere ned på dette sted, de var hver omkring 2 meter lange og ca. ½ meter i diameter.
Tyskerne havde fået viden om nedkastningsstedet, og 120 tyske soldater i busser stormede først Gribskovlejren, hvor nogle af beboerne havde deltaget i en modtagelse i Kistrup Kobbel. Så gik turen til nedkastningsstedet her ved Smørstenen, hvor 18 mand var i gang med at bjerge containerne.
Det udviklede sig til et reelt slag, hvor der både blev anvendt maskingevær og granater. 2 tyskere blev dræbt, og 4 modstandsmænd blev taget til fange. De øvrige 14 lykkedes det at undvige gennem skoven og i robåd på Esrum Sø.
De tilfangetagne blev løsladt kort efter da krigen endte den 4 maj 1945.

Stenen er rejst efter befrielsen, bekostet af godsejer Axel Jarl, Sophienborg Gods. Inskriptionen stammer fra Carl Plougs digt, Påskeklokken kimed mildt fra den danske kyst.

Kulsvierstenen er belggende nord for Søndre Skovportevej, i nærheden af Skovskolen i Nødebo.

 

eXTReMe Tracker